bhbus.ba
January 31, 2025, 21:48:25 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Home   Help Calendar Login Register  
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Go Down
  Print  
Author Topic: Plan uskladjivanja linija!  (Read 76108 times)
Ins
Putnik
*

« Reply #30 on: May 29, 2012, 12:56:28 »

Molim te malo mi razjasni AP i APB. 

Tamo nekad 2006 sam bio u prilici da znam Sejarijevo misljenje o APB. Po njemu, pozicija sa dva AP u Mostaru nije omogucavala nikakav dugorocni napredak, i da bi njihovo nametanje zapravo iscrpilo obje firme, tako da bi na kraju neko treci uletio u taj novonastali slobodan prostor, npr Globtour.
On je rjesenje vidio u tome da APB preuzme AP (sve: i linije, i buseve i ljude), a odmah je rekao da ako AP odbije prodaju, da je on u tom slucaju voljan da njima proda APB, jer ne vidi poslovni rezon u nadmetanju sa njima.
Kako vidimo u medjuvremenu, do te transakcije nije doslo, jer AP nije htio prodaju a naravno nemaju para za kupovinu APB, posljedica je da je Sejari zamrznuo sve investicije u APB.

Što se tiče Bregave moje mišljenje ljudi su u momentu iskoristili situaciju u ivalili se u Stolac kada to nije uradio APB odnosno iskoristio je slabost Rennera jer da je kojim slučajem u Stocu tada bio APB ili Autoherc vjerovato se nikada nebi našli u Stocu.  Također i u Konjicu im podilazi politika pa su dobili voziti djecu tako da su i oni i Konjictrans nigdje znači ni jedni ni drugi nemaju ništa a to se vidi i po voznom parku.   Što se tiče obnove voznog  parka Bregave to si lijepo napisao samo legendo tko će to platiti toko će vraćati leasing ako se uzme.  I vidi još nešto ugovor sa Fidanom su potpisali samo nitko nije javno rekao po koliko se vozi kilometar možda po toj  cijeni CTS ili APB ne žele voziti   jer agencije su ti danas najveći neprijatelji prijevozničkih firmi, smanjili su tokilo kilometar da ovi što voze mogu samo zaraditi za gorivo servis i doneklen platiti nesretne vozače.

Vidim da ti nisu bas previse simpaticni Smiley
Ne mislim da Bregava za male pare vozi za Fidan, ozbiljan je to posao. Hiljade turista tokom 5-6 mjeseci, vec su ih u aprilu poceli vozati i vozat ce ih sigurno do kraja septembra, a moguce i oktobar.
Ins
Putnik
*

« Reply #31 on: May 29, 2012, 13:00:40 »

Zanimljivo je i ovo. Međutim za Fidan nekada voze i CTS i Hukić, pa čudi ta saradnja sa Bregavom koja je hajmo reći poprilično dalja. Međutim znam da Hukić kada dobije posao a nema dovoljno buseva na raspolaganju unajmi par buseva, pa sad da li je moguće da Hukić unajmi buseve Bregave da rade za Fidan? Jer zna se da su vlasnici Hukića i Bregave, hajmo reći dobri prijatelji...

Ja imam dojam da Bregava nosi posao, a da oni po potrebi angazuju ove ostale tipa Hukic.

Ins
Putnik
*

« Reply #32 on: May 29, 2012, 13:04:10 »

Kada smo vec kod turizma, Mostarski aerodrom biljezi jako povecanje prometa, u aprilu su imali 9100 putnika a u maju ce izgleda imati skoro 20.000. Sve su to iskljucivo turisti u okviru aranzmana, koje treba potom prevesti autobusima.
Ako ih subotom sleti npr 2500, sto je sada slucaj, to trazi angazman cca 40 autobusa narednih par dana, cesto svih 7 do slijedece subote.
http://dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=27259:u-mostarsku-zranu-luku-sletjelo-11-zrakoplova-&catid=2:mostar&Itemid=3

Pitanje: ko ih vozi?
Setra 417 HDH
Vodič puta

« Reply #33 on: May 29, 2012, 14:09:39 »

@Steyr1985 - Bregava kupuje te midibuseve zato sto su joj potrebni, isto tako kao sto i Fidan ima 5 Isuzu-a jer su tu grupice od 15-20 do 30 ljudi max. Za Renner je ovako taj direktor je tek sada dosao, a Renner je poceo tonuti kada se stariji Tukeša pokusao sa Ljubom Ćesićem - Rojsom u Zagrebu 2000 godine i od tada je sve stalo. A

- Istocna Hercegovina je suplja prica, ako se nijedna firma nije mogla razviti mislim na Usce i Ublu onda dalje je suvisno govoriti

@Ins Autoprevoz Mostar da ga je Sejari htio kupiti on bi ga kupio.. Oni su veliko krizi, tu ih je njihova AS zavalila, koja je postala ruglo grada Mostara..
Sto se tice prinove u Bregavi za ove Eurolinere i AO1 prije bi mogao neki LC ili neki gradski autobus za lokalne linije ..
Autoprevoz-Bus Mostar, mislim da je to velika zagonetka, ali mislim da gazdu najvise zanimaju njihove nekretnine koje su na vrlo atraktivnim lokacijama u gradu Mostaru .. AS je udaljena svega par stotina metara od starog mosta u mostar .. Znaci pogodan teren za nekretnine stanove i hotele praviti, cak o tome ima i neke price, a to bi izgledalo ovako:
http://www.ekapija.ba/website/bih/page/215629
Vucic je bio osnovan negdje poslije rata i mogu ti reci da je bio gigant .. Tada je vozao one VanHolove, koje je u ono vrijeme mogao pozeljeti samo CTS, a o globtouru nije bilo ni rijeci..
steyr1985 - Bregava trans vs AP-B Mostar - oni su se jedno vrijeme "gonjali" pa su se smirili pa izgleda stanje kakvo je da bi opet mogli..
@the_dubster mene nikakva saradnja ne bi cudila izmedju Hukica i Bregave, jer uvijek je dobro imati jednu firmu uza sebe pogotovo ako je rijec o Hukicu i Bregavi .. Jer imaju dobre autobse i mogli bi zajedno raditi ovako ako kome usfali koji bus itd ..
@Ins kakav dugorocni napredak da je Sejari htio poklopio bi on sve.. Dao bi sumu novca za onaj AP od koje se vrti glava, ali bi onda drzao monopol i tu bi se radilo o velikim svotama novca.. Biti u gradu od 150.000 stanovnika jedini ozbiljan prevoznik nije to mala stvara ..
Bregava i Fidan mislim da je to pun pogodak i za jedne i za druge ..

Svi komentari sadržavaju moj lični stav i moje lično mišljenje. Tako da iza mene ne stoje nikakvi pravni subjekti!
Ins
Putnik
*

« Reply #34 on: May 29, 2012, 14:42:24 »

Sto se nezavrsene autobuske stanice u Mostaru tice, ovo se pravi:

Studentski centar Mostar:

http://www.sa-c.net/index.php/projects/projects-archive/item/1052-studentski-centar-u-mostaru.html

Ocito to vise nece biti autobuska stanica, vec studentski dom a u toku ljeta hostel/hotel.
Ne znam jel AP prodao za cash objekat ili je ovo zajednicko ulaganje AP i Interinvesta

Autoprevoz Mostar da ga je Sejari htio kupiti on bi ga kupio..

Ako ovi nece da ga prodaju, ne moze ga ni kupiti, vrlo jednostavno  Wink
Setra 417 HDH
Vodič puta

« Reply #35 on: May 29, 2012, 14:56:17 »

Za neki veliki novac bi sigurno Wink

Svi komentari sadržavaju moj lični stav i moje lično mišljenje. Tako da iza mene ne stoje nikakvi pravni subjekti!
steyr1985
Putnik
*

« Reply #36 on: May 29, 2012, 20:50:02 »

Vidim da ti nisu bas previse simpaticni Smiley
Ne mislim da Bregava za male pare vozi za Fidan, ozbiljan je to posao. Hiljade turista tokom 5-6 mjeseci, vec su ih u aprilu poceli vozati i vozat ce ih sigurno do kraja septembra, a moguce i oktobar.

Možda si me krivo shvatio meni su dragi svi koji žele raditi i imaju rezultate u poslu da smo na čisto.  Što se tiče ugovora sa Fidanom ja neznam za koje pare voze to su samo predpostavke jer to mogu reći primjerom iz Hrvatske , sve te agencije gledaju potpisati ugovore za što manje para e sada netko vozi a netko i neće.   Doduše imate i agencija koji dobro plaćaju ali naravno traže dobru uslugu a to su prvenstveno vozila tipa Setra 4xx ili novi Travego, Tourismo itd.
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
*

« Reply #37 on: May 29, 2012, 20:57:02 »

Kada smo vec kod turizma, Mostarski aerodrom biljezi jako povecanje prometa, u aprilu su imali 9100 putnika a u maju ce izgleda imati skoro 20.000. Sve su to iskljucivo turisti u okviru aranzmana, koje treba potom prevesti autobusima.
Ako ih subotom sleti npr 2500, sto je sada slucaj, to trazi angazman cca 40 autobusa narednih par dana, cesto svih 7 do slijedece subote.
http://dnevni-list.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=27259:u-mostarsku-zranu-luku-sletjelo-11-zrakoplova-&catid=2:mostar&Itemid=3

Pitanje: ko ih vozi?

Uuu ko ovo ubode dobro će proći. AKo bude išlo na tender biće svega...

Setra 417 HDH
Vodič puta

« Reply #38 on: May 29, 2012, 21:07:19 »

Ja sam cuo da ce Turci preuzeti potpuno aerodrom i da ce kupiti 10-15 autobusa...

coleman
Kondukter
**

« Reply #39 on: June 03, 2012, 21:07:54 »

Što se tiče Renera  oni definitivno odlaze u povjest i o nikakvim novim vozilima i linijama nema govora.   Autoherc bi mogao umjesto Renera uletiti i spojiti linije koje je Rener imao Stolac - Čapljina i spojiti ih sa Mostarom i to će najvjerojatnije biti to, osim ako megaloman Autoherc ne bude tražio Sarajevo ( IST ) ali to ne bi bilo zakonito.  Bregava može biti sretna da zadrži ovo što ima ali mislim da malo svi koji pišete  na forumu podcjenjujete APB.  APB ima dobre linije i dobre nekretnine u Mostaru koje su vrijedne.   O širenju na ist. Hercegovinu  je besmisleno i razmišljati pa iz Ljubinja za Trebinje  prometujr jedna linija ( kombi ) koji prevozi djecu u srednju školu.  Mislim da primjer uspješne firme može biti  Miškić Bus znači :  prevoz osnovnoškolaca, lokalni prijevoz putnika ( lokalne linije uključujuć i srednjoškolce ) ugovoreni prijevoz ( prijevoz sportskih ekipa,  KUD-ova, školski izleti, vjerske ustanove i ostale ustanove) i tako se može opstati. U  Stocu Moro školarce, Renner do Čapljine, Bregava do Mostara i Sarajeva i na kraju nitko nema ništa , tako je u Mostaru tako u Jablanici tako u Konjicu.

Ti si u pravu da ne mozes tek tako krenuti sa Trebinjem, kao sto Autoherc sada probava, ali je mogla Bregava jer "drzi" Stolac i Mostar, i to joj daje kriticnu masu da poklopi Trebinje. Bregava komotno moze imati sezonsku liniju Mostar - Stolac - Trebinje - Dubrovnik ili Herceg Novi, i u sezoni ce biti barem 2/3 puni, jer imaju svoje svakodnevne putnike na loko linijama kojima lako mogu prici i ponuditi novu liniju. Dovoljno je podijeliti letke na redovnim turama i eto ti pune linije...

Zato im se i cudim...
Mostar-Čapljina-Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje-Dubrovnik sada vozi Bogdan bus pa liniju održavaju sa Iveco kombi i to ti je čis primjer, moraš shvatiti putnika više nema a ja mislim da niti jedan prijevoznik nije lud forsirati liniju godinu dana koja pravi minus.  To upravo radi sada Autoherc na liniji za Zagreb pravi mu minus ali u prkos Globtour-u neće je prestat voziti.  Ali prestati će isto kako je prestao voziti Mostar-Osijek ili Čapljina Njemačka ili Sarajevo-Korčula.  Moraš još znati jednu stvar da entitetske linije  se tretiraju kao Međunarodne linije.  Pogledaj kako voze Vučić i Autoprevoz Mostar  Banja Luka - Mostar pa Mostar Trebinje a Ubla i Ušće iz Trebinja voze Trebinje Banja Luka ali nemaju dozvolu stajati u Federaciji.  Da bi iz Federacije otvorio liniju za RS trebaš imati kopperanta iz RS-a.

Kako je moguce da su tako olako odustali od linije za Njemacku?
Almir
Mehaničar

« Reply #40 on: June 29, 2012, 13:06:39 »

Informacija o usklađivanju kantonalnih redova vožnji na području TK.
http://bhstring.net/tuzlauslikama/tuzlarije/viewnewnews.php?id=47902

Setra 417 HDH
Vodič puta

« Reply #41 on: August 15, 2012, 20:53:01 »

Stvari u Hercegovini su se opasno zahuktale, naime sve je to pokrenuo Autoherc .. Tako sto zele da udju na podrucje opstine Stolac, gdje  rade Bregava Trans, Renner, i Autoprijevoz Moro .. Bregava radi linije Stolac-Mostar, Autoprijevoz Moro prevozom djaka na podrucju opstine Stolac, dok Renner odrzava par linija za Capljinu i Mostar, sada se prica o nekom tenderu, za linije Stolac- Mostar i obrnuto, navodno na tenderu ce biti 10 linija.. Autoherc je poslao 50 zahtjeva za linije za Istocno Sarajevo naravno nece sve linije tu proci mozda nece nijedna, ali bice ih max. 5-6 .. Autoprevoz - Bus Mostar kako bi ogradio sebe sve ce linije produziti do Stoca.. Sada ako ispane ovako i ako se sve ovo desi, nazalost moglo bi da se desi da jedna firma totalno padne, a mozda i dvije ..
Federalno ministarstvo saobracaja je odbilo sve zahtjeve za otvaranje novih linija. Kako sam cuo iz vrha rukovodstva firme Autoprevoz-Bus Mostar oni ce 99% dobiti linije koje traze i to im je trenutno prioritet.

The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
*

« Reply #42 on: August 16, 2012, 13:03:36 »

zašto su odbili? A koje su linije prioritet APB-u?

Setra 417 HDH
Vodič puta

« Reply #43 on: August 16, 2012, 18:57:23 »

6 polazaka iz Stoca, te bi se samo nadovezale, na ove dosadasnje sto su do Mostara, i 7 polazaka iz Sarajeva za Stolac. Mozda jos koja..

ecehajic
Mehaničar

« Reply #44 on: January 09, 2013, 23:35:05 »

Evo ga, napokon je krenulo i u Bugojnu, kolega SlimShady objavljeno je za linije:
http://www.bug.ba/opcina-bugojno-javni-oglas-za-linijski-prijevoz-putnika-na-opcinskim-autobusnim-linijama.html

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 18   Go Up
  Print  

Jump to: