članak u kojem ima jedna veeelika laž.http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sarajevo/ili-prevoz-ili-blokadaOgorčeni građani Pofalića i Velešića već duže vrijeme mole vlast da im pomogne u prevazilaženju problema sa prevozom. Njihov vapaj za sada je čula jedino Općina Novo Sarajevo, koja na sve načine nastoji da im pomogne.
Tako je za vrijeme elementarnih nepogoda u februaru Općina obezbijedila vanredni prevoz za građane ovih naselja, iako je ta nadležnost na Kantonu.
Više od šest stotina građana potpisalo je peticiju u kojoj su se Općini obratili stanovnici Velešića i Pofalića sa zahtjevom za normalizaciju gradskog saobraćaja, pozivajući se na ljudska prava zagarantirana Ustavom i zakonima BiH, ali i međunarodnim konvencijama. Ne znajući više kako da riješe problem, građani ovih naselja sazvali su pres-konferenciju u nadi da će oni uspjeti unijeti neke promjene.
600 potpisa
- Prije mjesec i pol obratili smo se premijeru, ministru saobraćaja, načelniku, koji se jedini odazvao, kao i Grasu i gradonačelniku, tražeći da nam se vrate linije koje smo nekad imali. Nama je jednostavno dosta, treba pustiti djecu da sama silaze do škole četiri kilometra, a dani postaju sve kraći. Pomoćnica ministra Lulića Jasminka Strik obećavala je sastanak, a jutros kada sam je zvao na konferenciju, govoreći kako ću sve stvarne činjenice iznijeti, ona me je pitala zar ću baš to reći, kazao je za Oslobođenje Nusret Aganović, predstavnik građana.
Stanovnici ovih naselja traže ponovnu uspostavu minibuskih linija koje polaze od Drvenije do Gornjih i Donjih Velešića, te od Ekonomske škole do Huma, Obada i Bakarevca, kao i normalizaciju autobuskog prijevoza na relaciji Drvenija - Pofalići i Drvenija - Velešići Gornji. Navedene minibuske linije u potpunosti su obustavljene, dok su autobuske linije poremećene, što za građane predstavlja izuzetan problem. Problem nepostojanja gradskog prijevoza izazvao je revolt stanovnika ovih naselja.
- Ne tražimo mnogo, već da nam se vrate linije koje smo imali unazad godinu. Tada smo imali čak tri autobusa u špici, danas imamo jedan autobus koji saobraća na liniji Drvenija - Pofalići i Velešići svaki sat, a ni to nije redovno. Kako se mijenja struktura vlasti, tako i mi šaljemo zahtjeve, slušamo prazna obećanja, a na kraju ništa. Moje dijete kada se završi druga smjena, oko 19.15 sati mora čekati još sat da bi imalo čime doći kući. Ne zanima me ko je na vlasti, znam samo da je uzeto od moje djece. Jedino nam je načelnik pomagao u svakom trenu. Kada je u cijelom Sarajevu bilo vanredno stanje, očišćene su nam saobraćajnice i uvedena je vanredna linija gdje je našu djecu prevozio Centrotrans, ali eto, grasovci su mu i to zamjerili. Zar smo mi građani zadnjeg reda pa se s nama tako postupa, zapitao se Rifet Džaka.
Radikalne mjere
Kako nam je kazao Aganović, strpljenja više nemaju te aktuelnoj vlasti daju vremena do ponedjeljka da nađe rješenje, nakon čega će poduzeti neke radikalnije mjere.
- Ako se do ponedjeljka ne uradi ništa, ako nam se ne normalizuju linije, savjetima mjesnih zajednica uputit ćemo zahtjev za sazivanje zbora, gdje ćemo odlučiti da li ćemo ići u blokadu saobraćajnica pred Kantonom ili možda u neki drugi dio grada, ali mi ćemo tražiti ono što nas sljeduje. Već pet mjeseci su nam ukinute linije,
Gras se pravda s tim da nema sredstava, a kupljeno je 10 autobusa koji su upućeni u centralni dio grada, dok za nas nema ništa. Meni ne treba tramvaj, ja trebam komercijalu za koju plaćam kartu, istakao je Aganović.
-----------------------
Svi mi koji ovo pratimo znamo da su minibusi tek juče stigli u gras i da se trebaju da se registruju. A po ovome ispada da su uključeni u saobraćaj i upućeni u centar a njima nema ništa. I neznam šta mu ovo znači "Meni ne treba tramvaj, ja trebam komercijalu za koju plaćam kartu, istakao je Aganović."