Danas sam slucajno bio na Zeljeznickom kolodvoru u SB, i naletio sam na ovo cudo, na relaciji Vinkovci - Zagreb, inace ne slikam vlakove, ali ovo sam morao uslikati
A imali smo mi u ŽFBH ovakav na probi al nije prošao jer nevalja za naše pruge nije nagibni.
Ponovo niskopodni končar na probi u Sarajevu. Nešto se pokušava tu uraditi da bi se mogao nagibati ali čisto sumnjam.
Također za ŽFBH je isporučeno svih 5 dnevnih garnitura niskopodnog ultra giga mega modernog vlaka. Garniture će početi voziti od nove godine, naravno jedna po jedna. Jedna garnitura je na probama u Hrvatskoj i Sloveniji a jedna bo Bosni.
Ovako bi one trebale prometovati:
Garnitura gbr: 501: Sarajevo - Zagreb - Sarajevo.
Garnitura gbr: 502: Sarajevo - Budimpešta - Sarajevo
Garnitura gbr: 503: Sarajevo - Beograd - Sarajevo
Garnitura gbr: 504: Sarajevo - Ploče - Sarajevo
Garnitura gbr: 505: Zagreb - Sarajevo - Ploče - Sarajevo - ZagrebMeđutim u dogledno vrijeme dolaze i 4 noćne garniture sastavljen iz manje kola za sjedenje ali če imati troja kušet kola ( kola za spavanje) Voziti će u kombinaciji sa garniturama 501,502,505 jer one idu po noći. One su numerisane ovako: 601,602,603,604.
Naravno ovo nije zvanična numeracija ŽFBH ovo su samo okvirni brojevi za lakše snalaženje. Što se tiče končara mogao bi uletiti na lokalne linije koje su duže: Sarajevo - Zenica. Međutim ako proradi linija za Bihać, tj ako ŽRS pristane voziti ovaj voz mogao i na liniju: Sarajevo - BIhać.
Evo i slike, naravno magla radi čuda ali dobre su kao dokaz.
1. Dvije garniture Talgo na carinjenju, treća je na probama.
2. Četvrta Talgo garniura na carinjenju
3. Končar parkiran iza talga.