The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
|
|
« on: July 07, 2010, 22:57:02 » |
|
http://www.sarajevobusinessforum.com/project/list/category/InfrastructureIma projekat nove AS u Sarajevu, vrijedan projekat 17 miliona eura, ako sam dobro skontao. A evo i nešto iz prošlosti Autobuska stanica Sarajevo svečano otvorena 6 aprila 1968. godineOd početka rada Centrotransa, autobusi su polazili i dolazili sa platoa ispred Željezničke stanice u Sarajevu, a prodaja voznih karata se vršila u auli Željezničke stanice na biletarnici Bosnatrasporta, tadašnjeg Udruženja prijevoznika drumskog saobraćaja BiH. Ovo nije bilo adekvatno rješenje za sve veće zahtjeve u prijevozu putnika, tako da je već 1964. godine, Centrotrans počeo da razmišlja o izgradnji autobuske stanice za kojom se osjećala potreba u Sarajevu, kao glavnom republičkom centru. Najveći problem bio je odabir pogodne lokacije koja bi zadovoljila potrebne standarde za izgradnju ovakvog objekta i istovremeno bila u blizini garaže u Velešićima. Konačno je izabran, kao pogodno mjesto za izgradnju autobuske stanice, prostor, koji se nalazio između Pošte 2 i Kasarne Maršal Tito. Tako je buduća stanica bila u blizini garaže Centrotransa, željezničke stanice, pošte i polazne tramvajske stanice, sa koje su se kretali tramvaji u pravcu svih dijelova grada Sarajeva. Projektant, inžinjer Slavko Cindrić, efektno je zamislio da u raspoloživom prostoru projektuje objekat montažnog tipa sa, za ono vrijeme, najsavremenijim tehnološkim rješenjima te video uređajima, kojima je omogućen nadzor i kontrola saobraćaja. Od samog početka rada, stanica je opravdala svoje postojanje, što naročito dolazi do izražaja početkom sedamdesetih godina, kada se dogodila ekspanzija gradsko-prigradskog saobraćaja, usljed supstitucije željezničkog saobraćaja sa drumskim, te usmjeravanja putnika sa vozova na autobuse, dolazi do multipliciranja broja polazaka prema destinacijama u bližoj i daljoj okolici Sarajeva. Nova Autobuska Stanica je postala nezamjenjiv faktor funkcionisanja javnog linijskog prijevoza putnika.Polasci Centrotransovih autobusa sa platoa Željezničke staniceNovoizgrađena Autobuska stanicaIzvod žurnal “Filmske novosti” broj 12/68Izvor: Info bus, bilten za mjesec mart
|
|
« Last Edit: January 01, 2011, 09:52:53 by amar »
|
|
|
|
|
|
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
|
|
« Reply #2 on: November 18, 2010, 22:38:33 » |
|
Slika je malo cropovana i iz porodičnog je albuma. Na slici se vidi CTS-ov MAN SL 200, linija Vareš-Sarajevo, a ovo je slikano negdje 1999-2000
|
|
« Last Edit: December 12, 2010, 11:24:31 by The_Dubster »
|
|
|
|
|
Mile
|
|
« Reply #3 on: November 19, 2010, 18:13:07 » |
|
Nije ovo SU 220 ovo je SL 200,Neoplan je N 316 ex Dr Richard,ispod njega je G&S GSUH 240M12 pa Setra 180 SL
|
|
|
|
|
|
|
Setra 417 HDH
|
|
« Reply #4 on: November 19, 2010, 18:19:54 » |
|
Da, pogledaj ovu drugu sliku, od ovog mana, a u pozadini Autoprevozov FRH 362 nov
|
|
|
|
Svi komentari sadržavaju moj lični stav i moje lično mišljenje. Tako da iza mene ne stoje nikakvi pravni subjekti!
|
|
|
Mile
|
|
« Reply #5 on: November 19, 2010, 18:31:16 » |
|
Da, pogledaj ovu drugu sliku, od ovog mana, a u pozadini Autoprevozov FRH 362 nov A nije nov ima najmanje 5-6 godina na toj slici
|
|
|
|
|
|
|
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
|
|
« Reply #6 on: November 19, 2010, 22:19:26 » |
|
Nije ovo SU 220 ovo je SL 200,Neoplan je N 316 ex Dr Richard,ispod njega je G&S GSUH 240M12 pa Setra 180 SL prepravljeno... nisam znao da je ovo transliner, mislio sam da je jetliner... a izgleda da duze vec traje ova saradnja CTS-Dr. Richard, jer sam nauo da su i sadanji translineri koji voze ex-Richard
|
|
|
|
|
|
|
Setra 417 HDH
|
|
« Reply #7 on: November 19, 2010, 22:40:54 » |
|
Da, pogledaj ovu drugu sliku, od ovog mana, a u pozadini Autoprevozov FRH 362 nov A nije nov ima najmanje 5-6 godina na toj slici Ovisi kada je slikano, ja mislim da su ga kupili 97 god kad i one neobody-e, ali u to vrijeme imati ili voziti ovakav autobus sigurno je bio dobar osjecaj
|
|
|
|
Svi komentari sadržavaju moj lični stav i moje lično mišljenje. Tako da iza mene ne stoje nikakvi pravni subjekti!
|
|
|
Mile
|
|
« Reply #8 on: November 20, 2010, 01:25:50 » |
|
FRH se sigurno nije do tako kasno proizvodio onda je morao biti polovan jer najmlađi za kojeg ja znam je 92.
|
|
|
|
|
|
|
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
|
|
« Reply #9 on: November 21, 2010, 22:45:51 » |
|
izvor:http://www.flickr.com autor:tanyalupton Mislim da je ovo AS Visoko. Nekada je ovih Steyra bilo poprilično mnogo u CTSu, ali sada vozi samo jedan ili dva i to lokalne linije oko Visokog... evo još jedna sa AS Visoko, izvor isti al autor je olaszmelo
|
|
« Last Edit: November 21, 2010, 22:49:52 by The_Dubster »
|
|
|
|
|
Mile
|
|
« Reply #10 on: November 27, 2010, 12:06:36 » |
|
Druga slika lijevo od G&S-a je MB O 305 ex MVG Mainz
|
|
|
|
|
|
|
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
|
|
« Reply #11 on: November 30, 2010, 21:03:50 » |
|
Slika je iz jednog Neoplanovog broja, hvala veliko Goranu Direktor Šaćiragić preuzima prvih 5 od 10 novih citylinera, kupljenih 1996. godine a evo i kako su na početku citylineri izgledali izvor slike se vidi
|
|
|
|
|
|
|
Adin_Zne
|
|
« Reply #12 on: December 01, 2010, 14:28:43 » |
|
Ovo je dok je još stara šema bila, sad je to sve preuređeno, i ovde je stari naziv firme Centrotrans Bus, tad ja mislim nisu bili Eurolines
|
|
|
|
Neoplan VIP Class
|
|
|
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
|
|
« Reply #13 on: December 01, 2010, 22:27:49 » |
|
Iskreno meni se ova šema više sviđa, nego ova nova, što je jedna tamnoplava linija... ove dvije linije su mi bolje, a i ovaj detalj koji se širi i preko karambolke, kojeg sad nema, al et... politika firme je drugačija...
|
|
|
|
|
|
|
ecehajic
|
|
« Reply #14 on: December 02, 2010, 10:41:39 » |
|