Evo uputa od mene kako napraviti autobus od kartona. Svako može pokušati... Kad sam pravio sljedeću Setru 417 HDH, slikao sam svaki korak, pa evo slika.
1. po mogućnosti naći negdje maketu autobusa, a mogu poslužiti i slike na kojima je autobus uslikan sa svih strana. Npr.
2. nabaviti veći komad bijelog kartona (koji je sa jedne strane glatak, a sa druge grub).
3. imati sav neophodan materijal, koji je prikazan na slici.
4. naoružati se sa smirenošću i strpljivošću, naći mjesto gdje vlada mir, gdje vam niko neće smetati, pustiti muziku koja vas opušta, (moj izbor su sevdalinke
)
5. odabrati dimenzije autobusa i precizno grafitnom olovkom nacrtati skicu autobusa na glatku stranu kartona.
6.obojiti autobus, ako hoćete, možete staviti neke reklame ili natpise. Stakla su najbolja u crnoj boji.
7. pažljivo iskružiti autobus, paziti jer se jednim krivim potezom sav posao može uništiti. Ovo je jedan od najosjetljivijih djelova posla, i potrebna je jako mirna ruka.
8. iskružiti i otvore za točkove!
9. precizno saviti, spojiti i zaljepiti karoseriju autobusa. Ako se sve linije poklope, onda ste dobro izmjerili i nacrtali.
10. napraviti unutrašnjost autobusa na sljedeći način: okrenuti na grubu stranu kartona, izmjeriti i nacrtatii nekoliko kvadrata kao na slici, pa sve spojiti. Konstrukcija mora biti jaka i čvrsta.
11. sve zajedno spojiti. Onda to izgleda ovako:
12. unutrašnjost uklopiti i zaljepiti u karoseriju autobusa da izgleda ovako:
13. napraviti amortizere (odn. držače točkova) koji izgledaju ovako. Oni moraju biti uži od prostora koji je predviđen za točkove jer točkovi moraju biti mali uvučeni.
14. napraviti točkove koji će veličinom odgovarati prostoru koji smo za njih ostavili.
15. spojiti amortizere i točkove i sve to onda zaljepiti na mjesto predviđeno za točkove. I to bi bilo to - autobus na kraju izgleda ovako:
Eto, to bi bilo to, ukratko. Na ovaj način sam napravio dosta autobusa, pa i kamiona. različitih veličina.