Sad cu početi sa jednom temom.. Koja nema veze sa autobusima, kao prvo zelim ljude upoznati sa stvarima koje se dešavaju u Hercegovini sa studentima, naime svi pišu o profesorima kako su ugrzeni kako nemaju plata, moguci strajk ovo ono .. Ali kako to uvijek biva, sve ce se na kraju prelomiti po studentima .. Student sam prve godine Fakulteta humanističkih nauka na Univerzitetu Dzemal Bijedić u Mostaru, smjer Historija .. 1. godina upis 400 maraka, članstvo u uniji studenata 20 maraka, biblioteka 20KM, index 30 KM.. Znaci oko 470KM za godinu dana .. I hajde opet to i nije skupo, s obzirom na uslove, predavanja u kojoj je moja grupa od 20 studenata drzimo u prostoriji 3 X 4, ustvari ta prostorija je WC, kupatilo, kako zelite .. Oblozeno je plocicama, preko su zalijepljene tapete, grijanje smo imali, ali nam je ukradeno (grijalica Bira u robotu kosta cca 20-25 maraka).. Krov je od salonita mislim da tu ne trebam ni naglasavati koliko je to opasan materijal po zdravlje ljudi. 7 dana prije upisa postavljaju obavjestenje koliko se ispita moze prenijeti odnosno ECTS bodova .. Iako radimo po starom programu (4+1) racunaju nam te bodove.. Uslov je 35 bodova od ukupno 60, i pomislite boze moj pa to i nije toliko loše sta oni kukaju. Ali kad shvatite da se svaki preneseni ECTS bod plaća 40 maraka.. 25*40=1000KM, zadnjih dana je nemoguće poloziti bilo kakav ispit guraju vas da izlazimo na socijalne rokove koji se placaju 80KM po predmetu, vjerovatno i tu ce biti prolaznost 1-2%. Na kraju krajeva, ispada da ce jedan student morati dati oko 1600KM da bi se upisao na drugu godinu..
Vidim da je dosta drugačije u odnosu na Kantone,mada ni u KS nije ništa bolje.Mogu govoriti za svoj fakultet kad sam studirala prije nekoliko godina,da nije vrtoglave sume novca tj.troškali.
Trošak oko upisa je bio oko 150KM prvi put(upisni materijal),sjećam se,ali ne znam jesu li šta promjenili da se nije mogao prenijeti predmet koji je bio više od 5 ECTS.A takvih je bilo izuzetno malo.Recimo Matematika I,II je bila 10 /8 ECTS i neki drugi stručni predmeti po 6 ECTS i više.
Što se tiče uslova na fakultetu bili su i više nego dobri samo što u velikom amfiteatru je bilo grijanje ko u zamrzivaču.
Tada smo zbog tog problema se preselili u velike sale,samo je bilo nezgodno pratiti jer je uvijek bio neki teferič na predavanjima.
Kabineti gdje smo držali vježbe i inače klupe,prije ratne,a ne znam jesu li šta sad mijenjali.
Radili su prije par godina fasadu/izolaciju i stolariju tako da to sada puno bolje funkcioniše.
U bifeu je hrana bila bezveze tako da se tamo nisam hranila.
I kafa je bila grozna.
Što se tiče materijala za nastavu tu si mogao da biraš od ponuđenog,tako da nije bilo prisile kupi mi knjigu i sl. izuzev nekih predmeta gdje se kupovala knjiga kao radni list za tehničku dokumetaciju koju si radio o svom trošku(crteži i sl.) ali to nije nešto puno para.Ima nešto knjiga u biblioteci,ali to ako uhvatiš dobro je,ako ne,imaš predavanja i vježbe.Ne znam jesam li više od 80KM potrošila na prvoj godini za radni materijal.
Za knjige sam se snašla,što džaba što za neku mizeriju ili preko neta besplatno pdf format.
Moje zamjerke su bile neorganizovanost po rasporedu,pa se znalo desiti da dođem kući u 19h sa predavanja i vježbi.I one glupe(bar meni) pauze po 15 minuta između časova pa s epola dana bezveze izvuče na njih....
Rokovi su bili tipa I,II parcijala,završni,projektni zadaci (zavisno od predmeta) s tim da je bodovanje bilo kompleksno,ako izađeš na zadnji rok,onda ti se poništavaju bodovi itd.
Bila je ljetna škola kad se moglo položiti i cijena je bila ako se ne varam 200KM tamo negdje krjem avgusta,ali to iz nekih predmeta ako prof. i ass. budu raspoloženi da to održe.
Ne znam sad kako je.
Dosta je ljudi otpalo na prvoj godini radi dvije matematike i tako se pretežno pročisti do treće,tako da to nije ni približno broju upisanih...
U moje vrijeme je bio prijemni ko je imao manji prosjek iz matematike mislim od 4,5.
Ja ga nisam polagala radi prosjeka,a oni što su olagali su imali elementarnu matematiku i nešto su to plaćali kao pripremnu nastavu.
Imao si pravo jednom obnoviti godinu i samo platiti upis,dok svako slijedeće si morao da platiš 100KM po nepoloženom ispitu+ako hoćeš nešto da slušaš isto toliko.
Za ove samofinansirajuće/vanredne ne znam cifre,jer sam bila na budžetu.
Što se tiče članstava i ovim nekim parlamentima za studente mi smo to morali platiti(to je bio začetak tog ubleharenja prije par godina) jer se nismo mogli upisati,i davali smo meni se čini 5KM za ISSS sistem;5 KM za Fond Suade Dilberović.
Ne znam sad kako je.Tamo negdje pred kraj mog studiranja su osposobili sistem elektronskog prijavljivanja ispita,a prije toga smo plaćali prijavne papire po 0,5KM mada su neki i poslije to tražili.
Profesori su manje-više,ima par naelektrisanih,ass.ima nekoliko dobrih hvala Bogu,i neki neznatan broj klasičnih bezobraznika.
Ne bih nikog posebno izdvojila,jer bili su i prošli,što se mene tiče.