bhbus.ba
November 24, 2024, 16:57:49 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:

Home   Help Calendar Login Register  
Pages: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 56   Go Down
  Print  
Author Topic: GRAS - Razno/Diskusije (4)  (Read 162040 times)
Troler
Mehaničar

« Reply #660 on: November 15, 2013, 11:33:05 »

Stigoše 4 odgovora dok sam ovo napisao  Cheesy

Nemojte previše zalaziti u ta pitanja ko je kome naklonjen, neće se to svidjeti moderatorima.

Pa Dresdener, svakako mislim da treba skupljati iskustva iz gradova koji su bili u teškoj situaciji, ali koji su se uspjeli izdići na određen nivo. IETT je u skorije vrijeme nabavio preko 800 savremenih autobusa, a do skoro su im vozni park činili Ikarusi "Zemunci" i "Mađari"
Svakako mislim da njih možemo više naučiti nego iz nekog velikog Evropskog grada koji je zadnji put krizu imao možda prije 80-90 godina.

Transformers, hvala svima što su nam donirali, ali normalno da ni jedan prevoznik nije spreman da nam pokloni vozila koja se njima nisu još ni otplatila, bilo da se radilo o Beču, Barceloni, Amsterdamu, ili Ankari. Jedine donacije boljih vozila su stigle od Japana (80 novih vozila), EU (33 nova vozila), i Češke (2 nova trolejbusa zadnje generacije, 2 tada još uvijek savremena tramvaja KT8D5 stara 7-8 godina).

Pošto se ovdje radi o IETT-u, kao što sam i na drugom forumu pisao, ako šta dođe doći će Citari iz 2006, mada moguće da su ljudi iz IETT-a kad su ponudili donaciju mislili na Mercedese O345, ali oni se nebi mogli uvesti zbog Euro norme i nema od toga nema ništa.

Inače najviše bi volio da u toj delegaciji koja ide u istanbul budu samo ljudi iz GRAS-a jer Bubica može samo minirati neke pokušaje pomoći.

Dođu tako vremena, kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati
Ikarbus IK206
Pješak
*

.

« Reply #661 on: November 15, 2013, 16:31:28 »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/gras-ov-autobus-na-relaciji-park-jagomir-kao-iz-filma-ko-to-tamo-peva/131115068

GRAS-ov autobus na relaciji Park - Jagomir kao iz filma "Ko to tamo peva"

Uslovi u GRAS-ovom autobusu koji saobraća na relaciji Park - Jagomir su katastrofalni, a to se najbolje može vidjeti po sjedištima čije nam je fotografije poslao čitatelj.
Čitatelj piše kako ovaj autobus podsjeća na onaj iz kultnog filma "Ko to tamo peva". "Ipak mislim da je autobus iz navedenog filma bio higijenski ispravan, iako su se u njemu vozile svinje i kokoške, a ni roštilj u njemu nije bio stran, za razliku od ovoga...", napisao je čitatelj.

Sudeći prema fotografijama, teško je pretpostaviti na koji su način sjedišta u ovom autobusu uopće ovako uništena i isprljana, ali je sigurno da bi ljudi iz GRAS-a nešto morali učiniti u vezi s ovim.

MAN Lions coach
Mehaničar

M R Š !!!!!!!!!

« Reply #662 on: November 15, 2013, 16:42:03 »

Imam pitanje za dresdenera,zašto se u Bratislavi(a pretpostavljam i još u drugim mjestima) rude na tramvaju pokrivaju kao ceradom?Je li jedini razlog uticaj vanjskih fakotra na mehanizam ili ima još nešto?Pitam jer baš nije kod svih to slučaj pokrivanja.

I da li su SATRA tramvaji nešto posebno drugačiji u odnosu na naše,osim što neki imaju ona specifična vrata kao u K2,i da li imaju vozačke kabine klimatizaciju ?
« Last Edit: November 15, 2013, 16:49:10 by MAN Lions coach » Logged

Avdo Vatrić o Centrotransu: Ne možemo ulaziti u utakmicu s nelegalnim prijevoznikom
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
*

« Reply #663 on: November 15, 2013, 17:06:12 »

Majke mi 18 godina je proteklo od kraja rata, i BiH stalno ovisi samo od donacija??? Jeli ovo normalno? Pa nije, ali odgovara raznim "prijateljskim vladama", naravno...

Meni dosta Cheesy

Nemojte previše zalaziti u ta pitanja ko je kome naklonjen, neće se to svidjeti moderatorima.

Slažem se, treba izostaviti politiku i političke diskusije što je više ovdje, jer ima sasvim dovoljan broj foruma gdje se o tome može razglabati Cheesy

A što se tiče ovo sa klixa za autobus, citiraću jedan komentar sa vrha, koji se nalazi ispod članka "hajde sto je ogledalo firme vec je ogledalo gradjana koji se voze njim"

Pametnom dosta.

Troler
Mehaničar

« Reply #664 on: November 15, 2013, 19:36:15 »

Majke mi 18 godina je proteklo od kraja rata, i BiH stalno ovisi samo od donacija??? Jeli ovo normalno? Pa nije, ali odgovara raznim "prijateljskim vladama", naravno...

Nažalost donacije su nam prijeko potrebne. Lopovi su pohapali sve što se u ovoj zemlji moglo pohapati čak mislim da smo dovedeni finansijski u goru situaciju nego 1995, i teško da će više i jedna vlada u ovakvom sistemu uspjeti da zaustavi kola koja su tamo od 2005 krenula niz brdo, a sumnjam da će neko pokušati makar da ih uspori na putu prema provaliji. Možemo se sad mi zadužiti kod MMF-a ali to će nam se kao bumerang vratiti.

Ako direktor pokušava dobiti donacije podržavam ga u tome, jer ako nešto ne dođe crno nam se piše, a na nekim linijama ćemo imati prizore koje viđamo u Indiji gdje ljudi vise sa autobusa i penju se na krovove, a man 464 će najbolje potvrditi da njegova linija 23/23a već dobro liči na Indiju, pogotovo kad na udarnom polasku radi solo.

dresdener
Putnik
*

« Reply #665 on: November 15, 2013, 23:11:46 »

Dakle izvinjavam se ukoliko sam uvrijedio nečiji nacionalni osjećaj - samo da još dodajem, kod ovakvih "donacija" NIKAD NIŠTA NIJE DŽABA. Takvi potezi uvijek imaju u sebi skrivenu neku zamku da onaj koji donira ostvari kasnije debeli profit u bilo kojem smislu. Ali dosta o tome. Ja lično budem sretan ako će Sarajevo dobiti nove autobuse - samo šta da uradimo da ih nestručno i ravnodušno osoblje i nedostatak rezervnih dijelova ne unište za tri četiri godine...

Onaj sistem naplate karata koji su Turci navodno nudili, odlična stvar i siguran sam da nude profesionalan kvalitet!!!! Samo da kriminalci foteljaši nekako da se slože sa tim bez mita... za Sarajevo je nešto takvo više nego potrebno. I da me niko ne krivi što sam neki šovinista, sarađujem na poslu sa Turcima, i iskreno bolji su meni poslovni partneri nego naprimjer Hrvati...

@MAN Lions coach: dakle šta se tiče razloga prekrivenih obrtnih postolja (ukoliko sam te dobro shvatio) razlog je bio estetski - jer bez isjecenih dijelova karoserije ima tramvaj navodno elegantniji oblik. Za majstore je ovo svakako komplikacija jer moraju prvo demontirati limene dijelove pa tek sada jesu obrtna postolja pristupačna sa strane. Dakle kod nekih vozila je pobjedilo estetično pitanje, kod nekih praktično.

Vanski izgled tramvaja (prednji i zadnji dio) su isti kao kod SATRE i autor ovih dijelova je češki arhitekt Patrik Kotas.

Tramvaji u Bratislavi koji izgledaju poput SATRA2 nose oznaku K2S, 35 bratislavskih tramvaja K2S ima elekroopremu na bazi IGBT tiristora TV Progress od firma Alstom /Cegelec.

Tramvaji u Brnou nose oznaku K2R, trebalo bi ih biti 44 komada. Imaju električnu opremu tipa TV8 ili TV 14 (ČKD) ili TV Progress (Cegelec). Neka vozila su dobila nova dvodijelna vrata kao SATRE, nekima su ostala stara četverodijelna vrata temeljito remontovana.

U suštini svi ovi tramvaji bi trebali imati klimu za kabinu vozača, vidi se na prvi pogled kada tramvaj ima onu odvratnu kutiju iznad čela, u većini slučajeva je bijela - to je klimatizaciona jedinica. Neestetična.

Ovaj sjajan model u mjerilu 1:87 (HO) je napravio jedan super čovjek, Jožo Bača iz Slovačke, izuzetno talentiran profesionalac - dizajner i modelar.

Napominjem da model nije moj, cijene su previsoke i samo za zapadnjake... dakle samo mogu da tužno gledam. Ali kvalitet je nevjerovatan, tramvaji od Joža izgledaju fakat kao original! Precizan ručni rad.
http://yozo-designmodels.blogspot.com
MAN Lions coach
Mehaničar

M R Š !!!!!!!!!

« Reply #666 on: November 15, 2013, 23:44:35 »

Mislila sam na ovo zašto je pokriveno naprijed,da li je obaveza radi čuvanja mehanizma, pri eventualnom sprezanju sa drugim tramvajem,jer vidim da često tako voze u paru,a recimo kod nas se sprezaju samo u slučaju kvara pri šlepanju u remizu. Cheesy

I modeli su fantastični pogotovo K2,još da je u staroj shemi... Cheesy
« Last Edit: November 15, 2013, 23:48:15 by MAN Lions coach » Logged

Avdo Vatrić o Centrotransu: Ne možemo ulaziti u utakmicu s nelegalnim prijevoznikom
dresdener
Putnik
*

« Reply #667 on: November 16, 2013, 00:17:01 »

Ahaaa dakle kuplung!
Ma većina tramvaja ČKD (T1, T2, T3, K2, KT8D5) je koristila takozvani praški kuplung (poznat iz sarajevskih tramvaja). Omogućava samo mehaničko povezivanje vozila, za električno povezivanje služi posebna utičnica ispod prednjeg i zadnjeg vjetrobranskog stakla gdje se mora staviti kabl. Tramvaji tipa T5C5 (Budimpešta) i T6A5 (Prag, Bratislava) su dobijali u većini slučajeva automatski kuplung modela Sécheron koji obuhvata mehanički i električni dio, dakle sam vozač uspijeva spajati dva tramvaja za 5-10 sekunda. Pošto su u kuplungu električni kontakti koji su osjetlivi, bolje je štititi kuplung ovom zaštitom od gumotekstila itd. Tramvaji Tatra eksportirani u istočnu Njemačku su dobijali automatski kuplung Scharfenberg, poznat kao SchaKu.
Ovdje se dobro vidi:

Inaće u Češkoj, Slovačkoj su tramvaji ČKD u većini slučajeva povezani u kompozicije na ovaj način:

Dobro se vide utičnice i kabl.

Tramvaji tipa K2 nikad nisu dobijali ove utičnice - nemaju električnu opremu sposobnu za linijski saobraćaj u kompoziciji od 2 i više vozila i mogu biti povezivani samo u izvanrednim slučajevima (kvar i šlepanje u remizu).

MAN Lions coach
Mehaničar

M R Š !!!!!!!!!

« Reply #668 on: November 16, 2013, 00:33:39 »

Ako se ne varam onaj 128 ima utičnicu naprijed.

Hvala ti na odgovoru,ja gledam što je to pokriveno,i neobično mi jer ne vidim na našim K2 o čemu se tačno radi Cheesy.

Troler
Mehaničar

« Reply #669 on: November 16, 2013, 00:56:03 »

Jeste ima 128, a kad su stigli prvi "česi" 1967 godine 120 i 121 prvu probnu vožnju su obavili spojeni.
« Last Edit: November 16, 2013, 01:00:04 by Troler » Logged

MAN Lions coach
Mehaničar

M R Š !!!!!!!!!

« Reply #670 on: November 16, 2013, 01:27:13 »

Ne sjećam se ,u moru fotografija da smo imali negdje da su spojeni...
Inače 128 je u jako mizernom stanju,propao plafon ostalo golo sve unutra...ma et da ne govorim džaba vidi se...šteta prava ono bi vrijedilo da se licne za parade i sl.

Troler
Mehaničar

« Reply #671 on: November 16, 2013, 02:46:13 »

Bilo je u onom jednom članku oslobođenja što je Adnan postavio. Ne da mi se sad tražiti

Što se tiče kad bi bilo želje i volje mislim da bi se mogao podići od dijelova 215 i 228, samo teško da će to kome pasti na pamet jer su teška vremena i bitnije je osposobiti tramvaj koji će raditi na liniji.

dresdener
Putnik
*

« Reply #672 on: November 16, 2013, 08:27:32 »

Da, tako jeste - sarajevski tramvaji T3YU su imali one utičnice dakle teoretski su bili spremni za vožnju u kompoziciji.
Svakako strašno mi je žao svaki put kada vidim tramvaj 128 iza ograde Sad I najtužnije je da je ovako propao tek u zadnjih 10 godina jer stoji vani, neko je njemu polupao prozore i snijeg i kiša rade svoje... i dovoljno bi bilo jako malo, samo komad neke plahte Sad
http://floppyphotos.files.wordpress.com/2010/07/dscn2400.jpg
man 464
Mehaničar

« Reply #673 on: November 16, 2013, 18:25:06 »

http://www.biznis.ba/bih/32962-hoce-li-turska-donirati-350-autobusa.html
SPAŠAVANJE GRASA

Hoće li Turska donirati 350 autobusa?

Predstavnici javnog gradskog preduzeća iz Istanbula spremni su pomoći posrnulom sarajevskom Grasu koji je u gubicima od 150 miliona KM...

Na koji način, još se ne zna jer sve zavisi od odluke gradonačelnika Istanbula, kazaao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Jusuf Bubica nakon što su gosti iz Istanula obišli Gras i u uzvratnu posjeti pozvali prestavnike ove kompanije.

- Mi smo pokrenuli inicijativu preko turskog odjela za saradnju između BiH i Turske da nam pomognu kod rješavanja problema u Grasu i organizacije javnog gradskog prevoza. Na naš zahtjev su se odazvali predstavnici iz Istanbula  po odobrenju njihovog gradonačlnika. 

Iznijeli smo naše probleme i zamoili ih da nam izađu u susret i obezbijede 350 autobusa jer to nam je neophodno da bismo pokrili potrebe Kantona Sarajevo. A ova vozila koja koristi Gras da ostanu u rezervi u slučaju kvarova, jer preduzeće ima 140 vozila od kojih je većina neispravna - izjavio je Bubica.

Ukoliko turski predstavnici ne bi mogli nabaviti vozila, Bubica je istakao da bi dobrodošla i interventna novčana pomoć.

- Gradonačelnik će odlučiti o tome i nadam se da će naša delegacija iduće sedmice donijeti dobre vijesti. Ako bismo mi dobili tih 350 autobusa, onda broj radnika u Grasu ne bi smio biti veći od 1.050 jer turski predstavnici su tokom obilaska kazali da s obzirom na broj vozila kojima raspolažemo imamo više radnika nego što je potrebno - zaključio je Bubica.
MAN Lions coach
Mehaničar

M R Š !!!!!!!!!

« Reply #674 on: November 16, 2013, 18:26:45 »

Neobična vijest doista.Izuzetno neobična.

Pages: 1 ... 43 44 [45] 46 47 ... 56   Go Up
  Print  

Jump to: