http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/radnici-nece-dozvoliti-da-gras-ode-pod-stecajNema govora o stečaju, GRAS može pozitivno poslovati uz redovno ispunjavanje obaveza njegovog vlasnika, smatraju u Sindikatu komunalne privrede i Nadzornom odboru ovog preduzeća.
Brojni pritisci
Oni ne dijele mišljenje ministra saobraćaja KS Jusufa Bubice da je odlazak pod stečaj jedino rješenje za izlazak GRAS-a iz dubioze, mada priznaju da bi preduzeće u ovoj godini moglo dostići gubitak u vrijednosti samog kapitala.
- Sa mnom niko nije pravio računicu, niti znam za planove u vezi sa stečajem. Mi radimo isto, borimo se i ulažemo maksimalan napor da isplatimo svoje obaveze, da obezbijedimo prihod koliko možemo. Koliko mogu vidjeti, ministar je dobro upoznat sa stanjem u GRAS-u čim daje takve ocjene, mada na početku svog mandata o ovoj kompaniji nije znao baš ništa - kazao je predsjednik Nadzornog odbora Izet Horman.
On navodi da je ovo samo još jedan u nizu pritisaka na kompaniju.
- Staviti preduzeće pod stečaj može samo vlasnik, odnosno Kanton, koji zna za akumulirani gubitak i vrijednost imovine. Ne vidim da je stečajem poboljšano stanje i u jednom preduzeću. Ako dođe do toga, stečajni upravnik može otpustiti sve radnike i potom primiti onoliko koliko smatra da je potrebno, a to nije dobro ni za GRAS ni za korisnike - pojasnio je Horman.
Isti zahtjev
Zamjenik predsjednika Sindikata komunalne privrede Amir Muminović kazao nam je da će se radnici svim silama boriti da preduzeće opstane.
- Mi smo kategorično protiv toga, Vlada treba provesti svoje odluke i obaveze kao naš vlasnik. Nećemo se pomiriti s tim jer nismo mi krivci za deficit, još prevozimo putnike onim čime raspolažemo. Uništili su mnoge firme, sad je red na nas. Uz bezbroj štrajkova upozorenja imali smo uvijek isti zahtjev prema Kantonu, da GRAS bude firma koja će biti ponos ovog grada - kazao je Muminović.
GRAS ne može poslovati pozitivno dok u Nadzornom odboru sjede nekompetentni ljudi poput korumpiranih ljudi sa fakulteta koji
veze sa mozgom nemaju,i nisu imali dana rada u privredi.Dalje on nije potreban da se napravi sa njim računica oko stečaja niti je nadležan on za to.Čovjek se služi nezakonitim radnjama.
Ministar je jako dobro upoznat,pa i svako u ovom gradu da je leglo kriminala upravo u GRAS-u u režiji Sindikata i politički formirane Uprave firme.
Dalje Sindikat je nastavio i danas da maltretira ljude sa peticijama za Troškija,da bude Direktor.Užas.
Što se tiče kriminalca Muminovića,on nikako da pomene da daje izjave zajedno sa Troškijem po Tužilaštvu u slučaju Šačir Boškailo-javne nabavke.Kako su se mazali dok su bili u komisijama.
Morao bi makar u ime tih sranja što priča objasniti svoj imovinski karton,i koja je on čivija tako važna(nepismena) da se bavi rješavanjem ovog problema?
Istina jeste da KS nije izmirivao obaveze,ali u suštini to nije tako ni pogrešan korak,jer kad su se davale pare za dijelove,kupovalo se smeće,skidalo sa vozila i preprodavalo.Dobre pare su se oprale,pa se kasnije prekinulo sa tim.
Mora se Muminović pomiriti sa činjenicom da on ne može primati platu koju zaradio nije,ni njegov odmetnuti produžni kabal Himzanija.To su isposlovali smjenom Jusufranića-skok plata koji veze sa mozgom nema i koji je sunovratio preduzeće.Sramota da se od prihoda X dadne 80% na plate.Grozno.Mi sve možemo napraviti sebi od prihoda da skinemo sa vrata ovakve slučajeve poput Muminovića.
Mogu samo da dođem do zaključka da je jako čelnike Sindikata zabolio realan komentar Ministra.
P.S.
Firma ne može biti ponos grada dok ovaj slučaj iz ludare se nameće na ime GRAS i blati ga.