Prvi telefon sam naslijedio od mog pokojnog djeda koji je umro kad sam imao jedanaest godina. U pitanju je bila Nokia 3310. Dvije godine kasnije, 2007. sam uzeo Sony Ericsson K510i, koji sam koristio do 2010. Tada sam uzeo njegovog brata, SE T715i (klizni), da bih sad na proljeće ove godine uzeo Nokiu X3-02, kombinacija tača i tastature. Koliko me dobro služi pokazuje činjenica da sam njegovim fotoaparatom (5.0mpx) od proljeća do sad prešao 6900 slika. Ipak 6900 slika u osam mjeseci nije mala stvar.
Sem autobusa volim da neke detalje iz prirode, panorame sa brda i planina, sa nekih visokih stambenih zgrada u mom naselju i tako. S obzirom da me taj aparat sa telefona (5.0) u tim prilikama ne služi baš najbolje, tada koristim fotoaparat Olimpus, koji je star jedno sedam godina ali je dobro očuvan. Taj aparat ima 3.2 mpx. Sada ja sam sebi i svima vama postavljam pitanje:
Kako je moguće da sa aparatom od 5.0 mpx panoramska slika izgleda ovako a slika napravljena sa tog istog mjesta aparatom 3.2 mpx igleda ovako? (Gledajte iza vrha nebodera, u daljinu)
Nerijetko mi se desi da mi bilo kakva slika napravljena telefonom (bilo pejzažna ili portretna) izgleda
ovako. Tako mi izgleda sljedećih 30 slika.
Molim vas da mi date neki savjet kako mi se to u budoće ne bi dešavalo. Planiram kupovati neki jači fotoaparat, 12, 14... 18 mpx, ali se bojim upravo ovoga šta mi se dešava sa panoramskim slikama napravljenim aparatom sa 5.0mpx, koje očito ispadaju
lošije od slabijeg aparata (3.2 mpx)?!