Kassbohrer
|
|
« Reply #1380 on: May 03, 2012, 18:06:54 » |
|
Evo da ispričam jedno svoje nedavno iskustvo sa CTS-om. Naime, u subotu sam putovao iz Sarajeva za Bihać večernjom linijom koja kreće iz Sarajeva u 22:00. Oko dva i po sata sam bio na stanici, bilo mi nekako jako ugodno, nije bilo gužve na stanici, topla proljetna noć, predvečerje, svijeta se pale, sjedim pijem kahvu, gledam autobuse, predivno. I kontam koji će to bus poslati za Bihać. U 21:00 Papalina sa Scanijom ode skoro puna za Štokholm, a onda se počeše po stanici vozikati CTS-ovi Manovi. Pomislio sam, izgleda da ću se prvi put u životu voziti u Manu Lionu, ali malo prije deset sati ipak stiže jedan od Jetlinera. Moram priznati da je to jedan od najneudobnijih autobusa u kojima sam se ikad vozio, iako mi nije falilo prostora za noge sjedišta su jako tvrda, kao na dasci da sam sjedio šest i po sati. Zatim motor je dosta bučan, a potrefilo se da sjedim u zadnjem dijelu autobusa, što posebno ne volim. Dalje, sve se u busu trese, a ne bih rekao da je baš previše star, jer ima novu instrument ploču, što me je malo iznenadilo (znači da je to otprilike godište onih njihovih Citylinera). Čini mi se da je i dosta nejačak bus, jedva smo uzašli uz Komar, jeste da je pun, ali ipak mu je karoserija lagana, trebao bi malo jači biti. Zatim, ulazio je na dosta stanica - Visoko, Kakanj, Vitez, Travnik, D. Vakuf, Jajce, Ključ i na kraju, tačno u pola pet ujutro Bihać (tu me oduševila njihova tačnost i preciznost). Ne znam koliko im je dobro da ovakav bus šalju na ovako duge i zahtjevne linije, ali eto, šta je tu je, najvažnije je živ i zdrav stići na odredište...
|
|
|
|
Kud vozite zdravo bili, sretno stigli cilju željenom. Na vas misle vaši mili, vratite se dragom domu svom.
|
|
|
The_Dubster
Moderator Podforuma
Vozač Autobusa
|
|
« Reply #1381 on: May 03, 2012, 20:43:16 » |
|
Čuo sam od nekoliko ljudi da je CTS kupio Zenicabus!? Koliko tu ima istine, hmmmm??
Dobio sam vijest koja bi otprilike glasila ovako " CTS bi rado kupio ovu firmu, ali je Zenica bus opterećen velikim problemima, dugovanjima i tužbama pa je kupovinu teško izvesti bez većeg rizika za CTS, pa je sve to neizvjesno".
|
|
« Last Edit: May 03, 2012, 23:01:00 by The_Dubster »
|
|
|
|
|
archy
Putnik
|
|
« Reply #1382 on: May 03, 2012, 22:33:33 » |
|
Linija V.Kladuša-Sarajevo...Zgode i nezgode s Neoplanima i MAN-om,moglo bi se opisati Iz V.Kladuše krenuli smo Skylinerom,tablice ako se ne varam 'M71-A-078',dakle putnici iz V.Klad.,Cazina i dio iz Bihaća su ga ''napunili'',s tim da je u Bihaću već bio 'pun' City s n1116 maskom,nisam upratio gbr... Tako krenemo iz Bihaća,City nas ''prešišao'',sve normalno.Međutim,u Jajcu na Skylineru se desio kvar,puko remen valjda,alternator...i bivamo iskrcani na AS JAJCE,3.10h, a pauza je inače u D.Vakufu oko 3.30h...Posljedice kvara su se i odrazile na nas,putnike...cca 70-oro bez adekvatnog prijevoza,plus mnoštvo prtljage s tim da je ovo prva linija za SA,nakon praznika.S tim da u približno isto vrijeme nailaze busevi linije Wien-SA, ZG-SA,LJ-SA...očekivali smo adekvatnu soluciju.Međutim,ljubljanski i zg je već prošao Jajce,očekivao se bečki.Pri tom stiže Lion s Coach..dio putnika se ukrcao, s tim da su morali stojati,mi smo očekivali novi bus...međutim,taj novi je ustvari bio 'naš' City,koji se vratio iz D.Vakufa ''pun'',tako da je ostatak,među kojima i ja morao stojati također...Zamislite od Jajca do Sarajeva stajanje u turističkom busu,nas 27-ero...tačnije.Najviše me isfrustriralo,što nas je lik Ž.P. ''nafurao'',kao u D.Vakufu čekaće bus nekakav,valjda iz Bugojna.Međutim taj nas je vozač slagao,i to mu zamjeram,i pali su mi u očima(CTS),nije prvi put.Bolje reći istinu,nego igrati se s živcima u jutarnjim satima...Opet s druge strane,pohvalio bi posadu Cityja,jer su preuzeli tuđu odgovornost...Uglavnom,nesnosna vožnja,tenzije su konstantno odisale zrakom,ipak je to previše za stajanje...ali eto jednom se živi...inače stiže se oko 5.30h, mi smo stigli u 7.50h na AS Sarajevo.Napomena: bila je manja pauza u Kaoniku,i to iznuđena ,shvatam ja kašnjenje je u pitanju,ali ipak ljudi smo,al et ovo je BIH,šta reći?
|
|
|
|
|
|
|
Kassbohrer
|
|
« Reply #1383 on: May 03, 2012, 22:48:42 » |
|
Kolega Archy, u pravu si, šta reći?? Pitanje je vremena kad će ove stare Neoplančine početi otkazivati.... Još pogotovo kad su puni, plus prtljag. I ja sam imao ne baš lijepo iskustvo sa Jetlinerom kao što sam i napisao već.Sve je to da Bog sačuva... Ja sam odlučio da ne idem do nedjelje, nadam se da tad neće biti gužva previše....
|
|
|
|
Kud vozite zdravo bili, sretno stigli cilju željenom. Na vas misle vaši mili, vratite se dragom domu svom.
|
|
|
archy
Putnik
|
|
« Reply #1384 on: May 03, 2012, 22:51:51 » |
|
Nažalost,ali Neoplani su ušli u godine,a i nekako su 'zapušteni',možda što se puno eksploatišu,ali ipak...treba voditi računa ili da se bolja 'auta' šalju u ovakvim okolnostima,Ayats može za Zenicu,a ne može za V.Kladušu,a Zenica cca 100km
|
|
|
|
|
|
|
SlimShady
Vodič puta
I pjan i trijezan za volan sam vezan :)
|
|
« Reply #1385 on: May 04, 2012, 00:14:31 » |
|
Ja razumijem da i oni ne znaju gdje udaraju,mnogo linija imaju, ali brate zna se poslije 1 maja i bilo kojeg drugog praznika da ce biti guzva u povratku za Sarajevo,vecinom su to studenti i da ne posalju u visku autobusa bezobrazluk. U skylineru je katastrofa putovati jer je klima 0 prekuhat covjek,potrebni su im dvospratni autobusi i to podhitno,kao sto si rekao ayats salju u zenicu iza bugojno a ove zastarjele skylinere na 3,4 puta duzu relaciju mislim....
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa YJM
VIP Član
Mehaničar
|
|
« Reply #1386 on: May 04, 2012, 11:10:05 » |
|
A super bi im došla dva ili tri, ako ništa, polovna deckera. Recimo N 1122....čudi me da još drže ove skylinere koji su po svemu sudeći blizu rashoda.
|
|
|
|
....od nas ne možete pobjeći, BHBus team
|
|
|
Kassbohrer
|
|
« Reply #1387 on: May 04, 2012, 14:08:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa YJM
VIP Član
Mehaničar
|
|
« Reply #1388 on: May 04, 2012, 16:43:11 » |
|
Ide za Bihać i MAN ali ne baš često....a sumnjam da će u skorom periodu i Ayats, jer on je ionako vazda na evropi i eventualno skokne do Zenice (a na tu liniju može bilo koje vozilo uskočiti) i Bugojna....neće oni njega lomiti gore po onim krivinama.
A bilo bi fer da gore idu isključivo MAN i Cityliner, sve ostalo je neprimjereno za tu liniju.
|
|
|
|
|
|
|
Kassbohrer
|
|
« Reply #1389 on: May 04, 2012, 16:52:49 » |
|
U pravu si, MAN-ovi idu jako rijetko za Bihać, a linija za Kladušu je najduža CTS-ova federalna linija tako da malo tu trebaju obratiti pažnju, kakva vozila slati. A to što ima krivina ne treba udlučivati koji bus poslati... I najduži može proći svugdje, a kad uzmemo u obzir da su kritične tačke odlično urađene, a i većina puteva na relaciji Sarajevo-V. Kladuša je solidne kvalitete plus ima dosta otvorene ceste npr. od Ključa do Bihaća dosta ravnice....itd itd....Nadam se da će MAN-ovi sve više voziti ove linije kako ovi Neoplani budu išli u penzije...
|
|
|
|
|
|
|
archy
Putnik
|
|
« Reply #1390 on: May 04, 2012, 19:52:49 » |
|
Za Bugojno kad se ide ima Rostovo,puno krivina gore nego Ostrožac kod Cazina,ali ipak se pošalje bolji bus,zatim očigledno je tu prisutan animozitet prema ovom dijelu države koji treba bit ''balkon'',a ne odnositi se prema nama ko prema nekoj periferiji,možda jest u okviru granice BIH,al činjenica je da je ova linija rentabilna bez dileme ,uostalom ne zamara me vozilo,već odnos prema putnicima...ako se i već desi kvar,treba to ''ublažiti''...
|
|
|
|
|
|
|
tufko
Putnik
|
|
« Reply #1391 on: May 04, 2012, 20:00:44 » |
|
Za Bugojno kad se ide ima Rostovo,puno krivina gore nego Ostrožac kod Cazina,ali ipak se pošalje bolji bus,zatim očigledno je tu prisutan animozitet prema ovom dijelu države koji treba bit ''balkon'',a ne odnositi se prema nama ko prema nekoj periferiji,možda jest u okviru granice BIH,al činjenica je da je ova linija rentabilna bez dileme ,uostalom ne zamara me vozilo,već odnos prema putnicima...ako se i već desi kvar,treba to ''ublažiti''... Pa neide autobus za Bugojno preko Rostova nego preko Komara
|
|
|
|
|
|
|
Mustafa YJM
VIP Član
Mehaničar
|
|
« Reply #1392 on: May 04, 2012, 20:00:56 » |
|
Nepravedno je od njih što šalju ''nepouzdane'' autobuse na ipak zahtjevnu liniju. Ovo je, da ne kažem, bezobrazno mučiti putnike i to još na noćnoj liniji. Ti Skylineri su i odranije poznati po kvarovima na putu i morali su imati razumijevanja pa da bar na noćnu liniju (a pogotovo nakon praznika kad je velik promet) pošalju dobro vozilo.
|
|
|
|
|
|
|
Adin_Zne
|
|
« Reply #1393 on: May 06, 2012, 14:45:16 » |
|
Ovaj MAN u zadnje vrijeme svugdje se vrti, od Zenice do Beča itd ... evo do vanrednih.
|
|
|
|
Neoplan VIP Class
|
|
|
transformers
|
|
« Reply #1394 on: May 06, 2012, 15:51:19 » |
|
Ide za Bihać i MAN ali ne baš često....a sumnjam da će u skorom periodu i Ayats, jer on je ionako vazda na evropi i eventualno skokne do Zenice (a na tu liniju može bilo koje vozilo uskočiti) i Bugojna....neće oni njega lomiti gore po onim krivinama.
A bilo bi fer da gore idu isključivo MAN i Cityliner, sve ostalo je neprimjereno za tu liniju.
Ayats u petak otišao za Španiju...ekskurzija srednja škola
|
|
|
|
|
|
|
|