Budimpešta je grad koji, koliko sam se barem ja uvjerio, ima odličan gradski prijevoz. Gradski prijevoz obavljaju autobusi, tramvaji, trolejbusi, postoji i metro, a neke prigradske linije obavlja i željeznice. Također koliko sam uspio da skontam, postoje dva preduzeća za gradski prijevoz a to su BKK (
www.bkk.hu) i BKV (
www.bkv.hu).
Treba istaknuti da su sve ulice dobro pokrivene određenim tipom saobraćaja, a neke i po više vidova, npr trolejbus+autobus. Organizacija je odlična i linije su redovne. Jedino o čemu bi se moglo raspravljati je starost voznog parka. Metro nisam ni vidio, u tramvaje se ne razumijem, ali što se tiče autobusa tu je pravo malo šarenilo.
Najviše vozila su Ikarusi, što je i očekivano. Ima tu i starih 260 i 280, ali i nešto "novijih" 405, 412 i 435. Također vidio sam i par buseva tipa Van Hool kakve ima Zenica u svom gradskom prijevozu. Ono što me ipak iznenadilo su veliki broj i Volvo autobusa koji su poprilično novi. Radi se o tipu Localo, ima dosta i zglobnih 7700 starijih verzija, a posebno lijepi su Volvo 7700 koji su u plavoj boji.
Što se tiče trolejbusa i tu je slična situacija. Ponajviše ima domaćih Ikarus trolejbusa, ali ima i dosta Solaris Trolino trolejbusa, a izgleda da su neki (ili svi?) rađeni u nekoj kooperaciji sa Škodom. A također imaju i par MANovih zglobnih trolejbusa.
za kraj ću istaći samo da nisam koristio usluge ni jednog vida prijevoza tako da ne mogu reći koliko su udobni ili čisti i očuvani, ali da se primjetiti da su iako stari većina vozila učuvana koliko je to moguće, da su čista sa vana i da ne dime i ne ruče...
A sada da pređemo i na slike, postaviti ću prvo autobuse, trolejbuse pa tramvaje. Za tramvaje se unaprijed izvinjavam, jer je na nekim mjestima bilo nemoguće uslikati samo tramvaj i to cijeli, jer se dosta ubacivala i raja i auta, ali pošto dosad nismo imali tramvaje iz Budimpešte, odlučio sam postaviti kakve-takve slike
Zglobni 7700
domaći Ikarus 435
Volvo 7700