makljen1123
Moderator Podforuma
Glavni Mehaničar
|
|
« Reply #645 on: September 24, 2014, 20:32:20 » |
|
Pa to i hoću da kažem, dovoljno je samo da se pogleda gradski sektor Bočac Toursa i odmah ostaneš spuštene vilice Uporediš li ga sa ostalim prevoznicima u gradu i u ostalim bh gradovima gdje ima gradski prevoz, skontaćeš da je Bočac Tours najbliži Evropi (ne želim nikog da uvrijedim). Generalno, ovo poređenje važi za Mostar i Banjaluku, kao što si napisao.
|
|
« Last Edit: September 24, 2014, 20:35:44 by makljen1123 »
|
|
Setra S 417 HDH !!!
|
|
|
Almir
|
|
« Reply #646 on: September 24, 2014, 20:42:23 » |
|
Idemo malo sutra za Evropom da idemo sad bi nam vozli MANovi Lion's City i Citaro C2 ,al dobro i ovako Banja Luka u BiH zajedno sa Mostarom ima najbolji VP, dok u pojedinim gradovima jos voze busevi i kamenog doba Reci da se šališ ? kakav te crni Mostar snađe Ti očito nisi bio recimo u Tuzli pa da pogledaš malo vozni park Gipsa, ne znam baš koje su godište autobusi ali makar je unutrašnjost na zavidnom nivou mislim da i vanjski izgled je super, dok ovi Mostarski manovi isti kao u Grasa (donacija japana) je da Bog sačuva. GP Zenica je isto solidan popravljaju se, al da Mostar ima najbolji vozni park u BiH tu si se dobro zeznuo.
|
|
|
|
|
|
|
Manas
|
|
« Reply #647 on: September 24, 2014, 20:52:04 » |
|
Takode i Pavlovic je extra jer ima gotovo sve niskopodne autobuse,al Bocac je najbolji sto se tice BiH... Almir@ Sto se tice Mostara imaju 6 niskopodnih buseva, ne toliko stare, ostala su srednjepodni Classici koji izvana izgledaju odlicno, za unutrasnjost ne znam... GIPS mozda sto se tice urednosti al i kod njih VP je star, neka vozila su u stanju raspadanja, tek ove godine su dosla novija niskopodna vozila Volvo i Mercedesi prve generacije... Za Zenicu osim 5 Mercedesa ostalo je sve raspad ukljucujuci Kineze... Sarajevo moze samo Centrotrans sa MANovima i Neoplanima niskopodnim.. Po meni taj korak za Evropom su ne toliko stara niskopodna vozila koje Banja Luka ima bas u velikom broju
|
|
|
|
|
|
|
makljen1123
Moderator Podforuma
Glavni Mehaničar
|
|
« Reply #648 on: September 24, 2014, 21:12:58 » |
|
Kako kaže narodna, svako svog konja hvali Evo ja ću reći da GP BL ima najbolji vozni park u BiH, zašto, generalno kod svih prevoznika su u zadnje vrijeme došli polovni busevi, kakvi se furaju u Evropi, a to su MAN-ovi NL xx3. Sve i jedan prevoznik ima bar jednog, Bočac i Pavlović imaju pojedinačno preko 10 kom. (a to je polovina njihovog gradskog sektora), Central i Žak imaju po 5, ovi ostali imaju po 1-2, ali imaju po jednu liniju. Ako ovako nastave, starije buseve će do proljeća potpuno izbaciti iz saobraćaja. Ipak još uvijek vidim po jednu-dvije Karose i Manove NL 222/202 raznih prevoznika na ulicama BL, i to većinom zbog loše infrastrukture. Starudija polako ali sigurno isčezava. Takođe smo primijetili da je u zadnje vrijeme došlo nekoliko gradskih Sprintera, što govori da prevoznici vode računa i o isplativosti voznig parka. Jedino je AP u tom istom periodu nabavljao nove buseve, ali on još uvijek ima veliki broj krševa (Karose, Liazi, G&S, MAN NL 222) pa drži neki prosjek. Ispravite me ako griješim
|
|
« Last Edit: September 24, 2014, 23:08:40 by makljen1123 »
|
|
Setra S 417 HDH !!!
|
|
|
Manas
|
|
« Reply #649 on: September 24, 2014, 21:18:28 » |
|
Da da.. ima tu i Agora niskopodne, Setre itd.. pa vjerujem da bi i Autoprevoz nabavio prije MANove ove polovne da moze jer ako je drzavna firma mislim da mogu jedino novo preko tendera ako se ne varam
|
|
|
|
|
|
|
Almir
|
|
« Reply #650 on: September 24, 2014, 21:39:33 » |
|
Da ,BL ide korak ispred svih gradskih prevoza u BiH, zato jer ih drže privatnici i ima ih više, naravno svaka čast kada mogu da kupe tako dobra vozila ,meni kao stanovniku ove države je izuzetno drago da makar u jednom gradu imamo tako kako vi kažete evropska vozila..Da ih je Bogdom u svakom sve više i više.
|
|
|
|
|
|
|
man 464
|
|
« Reply #651 on: September 24, 2014, 21:43:47 » |
|
Da se ponovim, Mostar-svih 36 radi perfektno, a 2002 je bila davno, jesu oglabani i uništeni unutra ali su pod konac ispravni. A Banja Luka jeste trenutno "najmlađa" po vozilima, ali to su vozila koja se izbacuju u Europi i dolaze kod nas, ali nama i ne treba bolje.
|
|
|
|
|
|
|
makljen1123
Moderator Podforuma
Glavni Mehaničar
|
|
« Reply #652 on: September 25, 2014, 01:13:55 » |
|
Poslao sam pp jednom radniku u Autoprevozu, pošto sam čuo da je AP privatizovan 2005. godine, pa mislim da je to zapravo, politika firme, što nabavljaju nova vozila.
A njega je kupovina King Longova ukopala. Zajebali su se i to dobro! Kad uporediš King Longove i Kobre - nebo i zemlja, al doslovno.
Što se tiče vozila na linijama, mislim da je najveći faktor infrastruktura i tu nema dileme:
MAN NL 202/222, MB O 405, Karose - na loše ceste. To je neka zlatna sredina za bh područje. MAN NL 263/313, Renault Agora, MB Citaro, Kobre i King Longovi - na dobre ceste = vrh za naš gradski prevoz.
Tako da, kad se sve sagleda, šta će nam više? Nit su uslovi za kupovinu Lion's Cityja, Citara II, III, nit imamo ceste za njih. Rale tours je prodao svog NL 263 jer nema linije za njega - na tenderu je dobio samo jednu 13c, gdje ide MAN NL 202 jer su putevi loši.
|
|
|
|
Setra S 417 HDH !!!
|
|
|
makljen1123
Moderator Podforuma
Glavni Mehaničar
|
|
« Reply #653 on: September 25, 2014, 12:38:22 » |
|
P.S. Generalno, kod svih prevoznika bih zamjerio što na autobusima ne radi displej
|
|
|
|
Setra S 417 HDH !!!
|
|
|
man 464
|
|
« Reply #654 on: September 25, 2014, 12:45:01 » |
|
Uz polovna vozila pretežno ne dođu one komande za kodiranje displaya, a možda im je i mrsko da kodiraju kad imaju table. (Što se i meni ne dopada, al hajd.)
|
|
|
|
|
|
|
|
Troler
|
|
« Reply #656 on: September 25, 2014, 17:49:29 » |
|
Sve zavisi imaju li potrebni softver i opremu.
Evo kod naših trolejbusa Hess imaju displeji, ali nisu došle komandne jedinice preko kojih se kodiraju displeji. Kod Centrotransa isto neke su kodirali neke nisu jer vjerovatno nemaju šta im je potrebno.
|
|
|
|
Dođu tako vremena, kada pametan zašuti, budala progovori, a fukara se obogati
|
|
|
the hicme
|
|
« Reply #657 on: September 27, 2014, 19:37:32 » |
|
Zenicatrans je doživio potpunu reorganizaciju i za vrijeme reorganizacije kada su imali super vozila, radnici su ih tužili zbog plata i od tad je Zenicatrans u minusu, popravljaju se svake godine po malo, al ih neodržavanje uništava jer praktično nemaju zamjenskog vozila
Sent from my GT-I9301I using Tapatalk
|
|
|
|
|
|
|
MANAS1183
Putnik
|
|
« Reply #658 on: October 02, 2014, 20:23:30 » |
|
Kod nas invazija Sprintera 616 CDI,Pavlovic "doveo" jos jednog,ima istu semu kao Aldemov plavi,rege su M81-J-396
Gesendet vom meinem GT-P1000 mit dem Tapatalk 2
|
|
|
|
|
|
|
MANAS1183
Putnik
|
|